• LIVRARE ȘI RETURNARE GRATUITĂ în Marea Britanie 104 EUR+
  • CADOU GRATUIT PENTRU TOATE COMENZIILE 92 EUR+
  • LIVRAM INTERNATIONAL
From Shirtwaist to Wardrobe Staple: The Surprisingly Progressive History of the Iconic Shirt Dress
De Karly Rayner
Mai multe de la acest autor

De la talie de cămașă la element de bază pentru garderobă: istoria surprinzător de progresivă a iconicei rochii cămașă

Rochia cămașă a evocat întotdeauna imaginea unei femei puternice și capabile care merge înainte. În ciuda faptului că a fost un element de bază al garderobei de peste un secol, simbolismul unei femei moderne și progresiste este pentru totdeauna încapsulat în această piatră de temelie a garderobei. 

Având în vedere viziunea de durată a modernității clare atașată rochiei cămașă, poate că nu este surprinzător că această îmbrăcăminte are o istorie feministă adecvată, care a fost modelată și modelată de rolurile în schimbare ale femeilor și de libertățile în creștere. 

Mai jos este o scurtă cronologie a rochiei cămașă pentru a ilustra câteva dintre momentele progresive din istorie care sunt călcate în faldurile sale, făcând-o un cal de lucru (și joacă!) de durată, demn de dulapul fiecărei femei.1890-1920

Credit imagine: Glamour Daze

 

Înainte de a-și câștiga supranumele șic dezbrăcat, „rochia cămașă”, era cunoscută sub numele de „rochie cu talie de cămașă”. Inspirându-se din natura mai utilitara a îmbrăcămintei bărbătești, rochia cămașă s-a născut dintr-o îmbrăcăminte umilă cunoscută sub numele de „top talie de cămașă” – mai cunoscută urechilor noastre moderne ca „bluză”.

Apărut în anii 1890, topul cu talia cămășii era o uniformă care semnifica „Femeia Nouă”. Potrivit bloggerului de modă, Vintage Dancer, această femeie nouă”cerea aceleași oportunități educaționale și profesionale ca și bărbații. Mai degrabă decât să poarte rochii agitate, îmbrăcate cu centimetri din ornamentele exagerate, îndrăgite de victorieni, ea a preferat haine progresive, inspirate de îmbrăcăminte pentru bărbați.”

La un nivel pur practic, faptul că topul cu talie de cămașă și rochia rezultată cu nasturi în față a fost semnificativ în sine. Anterior, majoritatea cămășilor aveau nasturi la spate, ceea ce necesita ca un soț sau un servitor dornic să intre și să iasă din ei, ceea ce înseamnă că femeile nu erau capabile să se îmbrace independent. 

Când femeile au fost chemate să muncească în număr fără precedent în timpul Primului Război Mondial, topul cu talia cămășii și fusta s-au îmbinat în cele din urmă într-un singur articol de îmbrăcăminte, deoarece femeile au cerut haine funcționale adecvate, care să mențină în continuare o siluetă șic, recunoscută, feminină.

Conceput – parțial – pentru a permite femeilor să intre în lumea muncii în masă, nu este poate surprinzător faptul că rochia cămașă este inextricabil îmbinată cu uniforma. Asistentele, bonele, chelnerițele și muncitorii din fabrică purtau cu toții haine cu nasturi, care le permiteau să fie schimbate rapid și fără agitație inutilă. 

 

Credit imagine: Pintrest

 

Deși au fost populare și în Europa, rochia cămașă este din punct de vedere istoric o afacere integral americană. Această piatră de încercare a accesibilității democratice a modei fabricate în masă a decolat spectaculos, deoarece rochia de cămașă le-a permis femeilor muncitoare și din clasa de mijloc să fie la fel de „bine îmbrăcate” ca și colegilor lor mai bogați.

America era lider în moda de masă și, în consecință, femeile mai puțin bogate erau considerate mult mai îmbrăcate la modă decât colegii lor de dincolo de iaz - unde producția de masă încă nu a prins prea mult.

anii 1930

Credit imagine: Vintage Dancer

 

Rochia cămașă își lăsase cu adevărat amprenta culturală de durată până la sfârșitul anilor '30. În iunie 1938, Vogue a declarat rochia cămașă drept „o instituție americană” și a sugerat sigilarea uneia într-o capsulă a timpului „cu scopul de a ilumina viitoarele civilizații despre a noastră”.

În anii 1930, rochia cu talie de cămașă trecuse de la uniformă la tărâmul mai relaxat al „ținutei de zi”. La începutul anilor '30, cele mai multe rochii cămașă se nasteau doar până la talie, dar până la sfârșitul deceniului, aspectul masculin era în vogă și „cămașa” din rochie a devenit mai evidentă. Aceste rochii – încă pe deplin recunoscute în forma modernă a rochiilor de cămașă – nasturi până la capăt, completate cu gulere și manșete în stil masculin. 

anii 1940

Credit imagine: Pinterest/Thehouseofroxy

 

Rochia cămașă a avut, probabil, perioada de glorie în anii 1940 ca emblematică „rochie de casă”. Rezumând croielile fără probleme tipice anilor ’40, rochia cămașă masculină a fost pilonul versatil al femeilor deceniului. 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, moda de inspirație militară a ajutat la demonstrarea unei atitudini patriotice, iar rochia cămașă, cu nasturii ei mari în față, se potrivește cu siguranță. Acest lucru, împreună cu senzația oarecum casuală, au cimentat rochia cămașă ca ținuta unei femei moderne și eficiente în mișcare. 

Potrivit bloggerului de modă, Dansatoare de epocă, În anii '40, fusta din talia cămășii a fost întotdeauna croiată în linie A pentru ușurință de mișcare și pentru a fi cumpătată cu materialul, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, silueta în continuă schimbare a rochiei cămașă a început să se schimbe. Pe măsură ce raționalizarea a fost ridicată, fustele au devenit mai pline și au fost introduse și pliuri lungi de cuțit - aprofundând stilul militar al articolelor de îmbrăcăminte.

 

Credit imagine: Dansatoare de epocă

 

Aceste fundamente ultra-masculin le-au fost absolut răsturnate în 1947 cu „New Look” de la Christian Dior, care a îmbinat sensibilitățile din timpul războiului ale rochiei cu o sărbătoare decadentă a glamourului feminin de modă veche. În mod ironic, acest „New Look” a adoptat multe dintre siluetele rigide, rochia cămașă în sine a fost inițial un antidot.

 

Credit imagine: Brooks 

 

anii 1950

Un spirit de distracție a fost injectat în rochia cu talie de cămașă în anii 1950, unde culorile pastelate, imprimeurile vichy și dungi impertinente au făcut ca rochia de cămașă să fie mai jucăușă și mai puțin utilitara. 

 

Credit imagine: Cusut Londra

 

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, silueta de „casnică” din anii ’50 era în plină desfășurare pentru îmbrăcămintea de zi, dar o siluetă mai zvârlită în zgomot începea să apară și să tragă rochia cămașă în tărâmul hainelor de seară elegante și sofisticate.

 

Anii 1960, 1970 și 1980

Credit imagine: FitNYC

 

Deși nu amintește imediat de anii 1960, 1970 și 1980, rochia cămașă demonstrează cu adevărat capacitatea cameleonică de a se aluneca fără probleme în orice epocă de-a lungul acestor decenii seminale ale modei. 

În anii '60, gulerele mai mici au devenit tipice pentru îmbrăcăminte, reflectând moda deceniului, iar țesăturile mai casual, cum ar fi bumbacul mai moale și denimul, reinventau piesa vestimentară clasică. 

 

Credit imagine: Deci, modele vintage

 

În timp ce rochia cămașă și-a păstrat statutul de rochie casual de casă, și-a păstrat și rădăcinile ca îmbrăcăminte de lucru. Rochia de cămașă a lui Halston din 1972 era echivalentul unei femei potrivite cu un costum de afaceri și potrivit directorului adjunct al MFIT Patricia Mears:

 

„În multe privințe, construcția sa este ca cea a cămășii unui bărbat: are guler fixat; un jug în spate; mâneci lungi, fixate, care se termină într-o manșetă cu doi nasturi; și este mai degrabă tăiat drept. Halston a modificat subtil câteva dintre aceste elemente: gulerul este puțin supradimensionat și ascuțit. Mânecile sunt mai strânse decât cele ale cămășii unui bărbat și sunt așezate în mâneci mai mici, iar forma este ușor căptușită în A. Cea mai dramatică diferență față de antecedentul său de îmbrăcăminte pentru bărbați este plasarea nasturilor, care încep mai degrabă de la stern decât de la decolteu. Pentru tot mai multe femei, la începutul anilor 1970, o siluetă subțire obținută prin dietă și exerciții fizice devenise standardul de frumusețe. Multe femei tinere au îmbrățișat și tendința concomitentă de a-și arunca sutienele. 

 

Conform formei, în anii '80, rochia cămașă a înflorit cu mâneci pline, umerii căptușiți și, uneori, o revenire la gulerul întreg al anilor '40. 

Credit imagine: Pintrest

 

Chiar acum

Credit imagine: The Shirt Company

Anumite articole de îmbrăcăminte par pur și simplu să aibă o rezistență atemporală, care arată întotdeauna extrem de actuală, iar rochia cămașă este una dintre acestea. Oferind un șablon care oferă designerilor șansa de a impregna un stil clasic cu propria lor aromă, rochia cămașă este versatilă, dar impregnată de sentimentele care au condus la crearea sa. 

Potrivit designerului Joseph Altuzarra farmecul polivalent al rochiei cămașă este evident atât femeilor care o poartă, cât și designerilor care experimentează cu ea. El a explicat pentru Wall Street Journal că:

 

„Există o senzualitate care nu se simte agitată sau exagerată. Nu se potrivește formei, deci există o ușurință de mișcare. Poți desface nasturii de sus, astfel încât partea din față să fie deschisă, poți sufleca mânecile, poți deschide partea de jos pentru a vedea mai mult picior.”

 

Credit imagine: The Shirt Company

Această atracție personalizabilă instant permite rochiei cămașă să transcende decenii și ocazii cu o aparentă ușurință.

acum 8 luni