11 Documentare de modă care trebuie văzute pentru a se potrivi oricărei stări de spirit sau moment

de Karly Rayner

După cum se spune, luna martie a venit într-adevăr ca un leu anul acesta, iar ideea de a te ghemui pe canapea urmărind moda pe ecran este mult mai atrăgătoare decât să te îmbraci în ea chiar acum.


După ce am străbătut zăpadă, ultimul lucru de care avem nevoie este o altă încercare grea prin coridoarele digitale nesfârșite ale Netflix, așa că iată o listă cu unele dintre cele mai bune documentare de modă care se potrivesc oricărei dispoziții. 


Sustenabilitate și Etică 

1. Moda reimaginată (2023)

Care este atmosfera? Contemplativ și neclintit - dar plin de speranță. Tenacitatea și determinarea lui Amy Pwney sunt inspiratoare. 


Străduința de a crea o colecție de modă care să fie sustenabilă în viața reală, spre deosebire de „cuvânt la modă” sustenabilă, auto-descrisă, Amy Powney, de la brandul de cult Mother of Pearl, demonstrează efortul colosal pe care acest fapt îl necesită cu adevărat. 

2. Adevăratul Cost (2015)


Care este atmosfera? Este un ceas greu uneori, dar urmărirea modului rapid de-a lungul întregului lanț de aprovizionare arată cât de completă este această problemă. O educație excelentă pe această temă, care este explorată cu blândețe și cu atenție. 


Acest film revoluționar din 2005 se concentrează pe ascensiunea fulgerătoare a modei rapide și pe adevăratul cost al acestei schimbări culturale. Regizorul Andrew Morgan nu avea cunoștințe anterioare despre industria modei, dar a fost inspirat să facă filmul după ce a fost șocat de a văzut prăbușirea Rana Plaza la televizor. 

3. Udita (2015)


Care este atmosfera? Puterea fetelor sub o adversitate imposibilă. Udita este o privire neclintită asupra vieților grele ale producătorilor de confecții în timp ce luptă pentru drepturile lor la nivel de bază în Bangladesh. 


În urma unui grup de femei de peste 5 ani, Udita arată lupta prin ochii liderilor și organizatorilor de sindicat, pe măsură ce lupta lor lungă începe în sfârșit să dea unele rezultate. 


Designer iconic și case de modă 

4. Westwood: Punk. Pictogramă. Activist (2018)

Care este atmosfera? Punk af, evident 


După moartea ei anul trecut, acest documentar bombastic este o sărbătoare a tuturor lucrurilor Viv. Explorând interrelația dintre moștenirea ei ca iconiță a modei și moștenirea ei ca activistă, acest documentar încearcă să distileze esența complexă a lui Vivienne. 


Fapt amuzant, o prietenă de-a mea a lucrat pentru Vivienne pentru o vreme și poate confirma devotamentul ei față de problemele de mediu extinsă la consumul de banane învinețite ale oamenilor pentru a-i salva de la risipă și o politică minimă de spălare a toaletei. O adevărată legendă excentrică. 

 5. McQueen (2018)

Care este atmosfera? Un documentar uimitor din punct de vedere vizual, care este intim, bine realizat și plin de compasiune. 


Pe măsură ce am urmat o școală de artă la Londra în 2006, Alexander McQueen este, evident, aproape de inima mea, așa că s-ar putea să fiu puțin părtinitor când spun că acesta este unul dintre cele mai bune documentare de modă făcute vreodată. 


Un adevărat răsfăț pentru ochi, McQueen pune în centrul scenei viziunile uluitoare, întunecate și de altă lume ale designerului. După cum a spus însuși McQueen,„Dacă vrei să mă cunoști, uită-te la munca mea.”

6. Dior și cu mine (2015)

Care este atmosfera? Frenetic, captivant și realist. Dior și cu mine ne oferă o privire revelatoare în industrie, pe măsură ce Raf Simons urcă în funcția de director de creație al Dior.


Nivelurile puternice și adesea ridicole de stres „din spatele cusăturilor” industriei modei reiese într-adevăr în acest testament al lui Raf Simons și, poate mai important, al croitoreselor care își execută viziunea. 


Inspirant și emoționant, acesta este unul dintre acele documentare care are puterea de a ne aminti de ce iubim moda.

7. L'Amour Fou (2011)

Care este atmosfera? O portretizare intimă a lui Yves Saint Laurent ca artist prin relația sa cu iubitul său Pierre Bergé. 

 

Construit în jurul vânzării din 2009 a luxoasei colecții de artă a lui Saint Laurent și Bergé, L'Amour Fou este un portret al lui Saint Laurent ca artist torturat în cușca sa aurita. 

 

Deși melancolic, acest documentar este un elogiu empatic și articulat al legendarului couturier francez, care ia o cale diferită.

8.Regizorul: o evoluție în trei acte (2013)


Care este atmosfera? FRida Gianna pare a fi înviorător de plăcută și de maniere blândă, întorcându-se în jurul teatrului de modă explozivă. Regizorul: O evoluție în trei acte, este un ceas relaxat, atmosferic. 


Depășind în mod dramatic aspirațiile copilăriei de a fi o mamă cu o casă drăguță, Frida Gianna devine directorul de creație al Gucci și, în ciuda dragostei ei pentru tradiție, o face în felul ei. 

 

Filmat în trei acte care se concentrează pe „trecut”, „viitor” și „prezent”, acest documentar o arată pe Gianna ca o femeie puternică care își lasă amprenta într-o industrie dominată de bărbați, cu un talent artistic liniștit. 


Evenimente și icoane 

9. Iris (2014)

 


Care este atmosfera? Trebuie doar să arunci o privire la Iris Apfel pentru a-ți da ideea! 


Regizat de către legendarul documentarist Albert Maysles (din faima Grey Gardens) Iris este o mărturie plină de bucurie a plăcerilor de a trăi o fantezie de modă tare și fără scuze până la bătrânețe. 

 

10. Numărul din septembrie (2009)


Care este atmosfera? Teatralitatea numerelor din septembrie ale Vogue nu are nevoie de prezentare, iar numărul din septembrie 2007 pe care se concentrează acest documentar a fost cel mai mare și cel mai decadent de până acum. O călătorie voyeuristă în politica din spatele creării acestui monolit de stil. 


Anna Wintour și secundul ei la comandă, Grace Coddington, formează un cuplu ciudat, ceea ce este în mare parte ceea ce face Numărul din septembrie o vizionare atât de convingătoare. 


Prezența lui Wintour ca „papă” de la Vogue este adesea surprinzător (și neintenționat) de amuzantă, deoarece ea oglindește portrete ficționale mai mari decât viața (uitându-se la tine, The Devil Wears Prada) ca modă „Regina Rosie.” 


Angajații tremură în urma ei, vedetele de copertă sunt editate dincolo de recunoaștere cu o brutalitate tăioasă, dar Coddington reușește să-și mențină demnitatea în tărâmul lui Wintour. 

11. Diana Vreeland: Ochiul trebuie să călătorească (2011)


Care este atmosfera? Diana Vreeland strălucește de pasiune și este oarecum un zeitgeist cultural, ajutând-o pe Jackie Kennedy să-și aleagă garderoba de la Casa Albă și publicând câteva dintre primele fotografii cu Twiggy și Mick Jagger. Vreeland vede frumusețea și potențialul peste tot și explodează să le împărtășească lumii. 


O portretizare afectuoasă a editorului Harper's Bazaar, Diana Vreeland, de către nepoata ei (care s-a căsătorit în familie prea târziu pentru a o întâlni pe regretata icoană). Fabulozitatea legitimă a lui Vreeland care vorbește de dincolo de mormânt într-o serie de interviuri arcuite și amuzante, fie cu propria voce, fie prin intermediul unei actrițe de voce, este ceea ce o face. 


CAUTA PE BLOG

Postari populare

Faceți iarna britanică mai suportabilă îmbrățișând viața sezonieră
Faceți iarna britanică mai suportabilă îmbrățișând viața sezonieră
Roata mereu rotativă a anotimpurilor ne leagă profund de natură și împletește experiența noastră trăită în tapiseria infinită a timpului, dar și iarna e nasol. ...
Mutare peste rezoluții, 2022 este totul despre stabilirea intențiilor și iată de ce!
Mutare peste rezoluții, 2022 este totul despre stabilirea intențiilor și iată de ce!
Există ceva ferm în cuvântul rezoluție la care nu m-am apucat niciodată cu adevărat (citește; m-am răzvrătit compulsiv împotriva), dar există o altă modalitate de a stabili...
Nimănui nu-i place un lăudăros la modă, mai ales britanicii
Nimănui nu-i place un lăudăros la modă, mai ales britanicii
Mirajul strălucitor al contrastelor și contradicțiilor care alcătuiește stilul britanic este un pește alunecos de înțeles, dar suspiciunea și ridicolul față de orice lucru excesiv de lăudăros...
Ce este moda transezonală și de ce contează?
Ce este moda transezonală și de ce contează?
Când ultimele chinuri ale soarelui de vară răsună prin frunzele înroșite ale toamnei, am intrat în tărâmul intermediar al modei trans-sezonale. În ciuda ce modă...